Spinneriet

Brink

Gården Brink ligger vackert beläget i Stjärnorps skogar norr om Linköping. På denna gamla släktgård finns kor, hästar, får & alpackor. 2016 startade jag ett litet spinneri för att förädla ullen från mina egna djur och ta emot för lönspining. 

Spinneriet

På denna gamla generationsgård har det alltid funnits en mjökko. Vi själva har haft mjölkkor sedan 1987, men har nu slutat med mjölk. Jag valde 2016 att starta ett ullspinneri för att få ett till ekonomiskt ben att stå på. Spinneriet är en mini-mill som kommer ifrån Kanada. Jag har valt ett mindre antal maskiner, så jag kan endast göra garn som levereras till härvor. Och anledningen till detta val är att jag kör spinneriet på egen hand. Min dotter Hanna kommer 2 dagar i veckan och färgar garnerna och hjälper till med det som behövs.


Jag försöker vara snäll mot vår jord. Den el som går åt i spinneriet producerar vi merparten av med egna solpaneler.

Värmen i spinneriet kommer från maskinerna och kompletteras med en luftvärmepump.

Tvättmedlet vi använder är GOTS-godkänd, även färgerna till garnerna är GOTS eller REACH-godkända.

Vi har även eget vatten här på gården. I och med att djuren och spinneriet finns här på gården så undviker vi onödiga transporter förutom till den lilla mängd rya- & angora-ull vi köper in.

Flödesschema


I spinneriet tvättas ullen, efter torkning körs den igenom pickern som är en maskin som öppnar upp fibern samt tillsätter spinnolja så att kardverket kan göra ett bra jobb.

Kardverket kardar sedan ullen till ett tunt flor som dras ihop till kardband ner i en kanna. Dessa flyttas sedan till sträckaren där man lägger ihop flera kardband som sträcks och kammas för att bli ett jämnare och starkare garn.

Sedan flyttar man kannorna till spinnmaskinen där grovleken ställs in och maskinen spinner en enkel tråd som spinns upp på spolar. Dessa spolar flyttas sedan till tvinnmaskinen där man tvinnar ihop det antal trådar man vill ha i det färdiga garnet.

Det färdiga garnet härvas sedan upp till härvor. I mina egna färdiga härvor sköljer jag ur spinnoljan, vilket jag även rekommenderar mina kunder som lämnat in till lönspinning att göra.