Djuren

Djuren i Brink

Vi bor som 9:e generationen på gården Brink i Stjärnorp norr om Linköping. Här har det alltid funnits djur av olika slag. Idag finns det amkor, kvigor, kavlar, får, alpackor och hästar. Även katter och hund.

I spinneriet förädlas garnet från får och alpackor till finaste garn.

Alpackor

Alpackan tillhör kameldjuren och ursprungligen från Sydamerika där de lever högt uppe i bergen. Alpcakan är dräktig 11-12 månader och får ett föl.

De är idisslare, men har endast tre magar istället för de fyra våra idisslande djur har. De har mjuka tramdynor på fötterna och två klor per fot.

De har kluven överläpp och endast tänder i underkäken fram. Dessa tänder växer konstant, så de måste slipas ner om de inte lyckas nöta ner dem för egen maskin.

Vid ca 4 års ålder får hingstarna kamptänder vilket är rakbladsvassa tänder som man bör slipa ner för att undvika onödiga skador på djuren.

Alpackan klipps en gång per år och den mjuka sadelullen använder jag till stick-garner och den grövre ullen till lite grövre garner.

Mina Alpackor

Får

Fåren på gården är en blandning av Jämtlandsfår och Leicsterfår. Jämtlandsfåren är en ganska ny ras i Sverige. Det är framkorsad ras för att få ull till mjuka garner. Jag korsar även in köttrasen Leicter som har en blank och lockig ull för att få mer lyster i mina garner.

Lite extra varmt längs med lagårdsväggen.
Lite grönbete.
Klippning på gång.
Tvättning i ladugården.

Hästar & Kor

Hästarna på gården är lättare nordsvenskar som rids och körs till husbehov och mjölkkorna har i flera generationer varit de huvudsakliga djuren här på Brink.